7 pontos egészségügyi útmutató Afrika és a Közel-Kelet Felé Utazóknak: Hogyan Kerüljük El a Leggyakoribb Egészségügyi Problémákat

Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Utazás betegség nélkül
  • User AvatarTamás
  • 07 jún, 2023
  • 0 Comments
  • 7 Mins Read

7 pontos egészségügyi útmutató Afrika és a Közel-Kelet Felé Utazóknak: Hogyan Kerüljük El a Leggyakoribb Egészségügyi Problémákat

A Fáraó Átka félelmetesen hangzik egy Egyiptomi utazást tervezőnek és megborzong a lehetséges betegségekre gondolva, de egy kis előrelátással a kockázatok minimálissá válnak. Afrika és a Közel-Kelet lenyűgöző utazási célpontokat kínálnak, mint például az Egyiptomi piramisok, a Jordániai Petra, a Tunéziai mediterrán partok, és a Marokkói kasbahok. Azonban fontos, hogy felkészüljünk az utazás egészségügyi aspektusaira is, hogy biztonságos és élvezetes élményben legyen részünk. Íme néhány tanács, hogyan kerülhetjük el a leggyakoribb egészségügyi problémákat ezekben a régiókban:

1. Oltások és profilaxis

Ellenőrizzük, milyen oltásokra és profilaxisra (megelőző gyógyszeres kezelésekre) van szükségünk a tervezett úticélunkon. Az oltások között szerepelhet a hepatitis A és B, a tífusz, a diftéria, a tetanusz és a rubeola (MMR). A családorvosunk az utazás előtt tanácsot tud adni a megfelelő oltásokról. Ha szeretnéd megelőzni az utazások alatti problémákat, végezd el a “Tanulj Lazán” Utazásszervezés tanfolyamát, amivel a hasznos ismeretek mellett egy csomó pénzt is megspórolhatsz.

2. Élelmiszer- és vízbiztonság

A nyers vagy rosszul főtt élelmiszerek, valamint a szennyezett víz hasmenést és egyéb betegségeket okozhatnak. Kerüljük a nyers húst és halat, a mosatlan zöldségeket és gyümölcsöket, és mindig igyunk szűrt vagy palackozott vizet.

3. Napvédelem

A Közel-Keleten és Afrikában az erős napfény kiszáradást és napszúrást okozhat. Mindig viseljünk kalapot, napszemüveget, használjunk magas faktorú napvédő krémet, és igyunk elegendő vizet. Közúti utazásnál mindig legyen nálunk néhány palack ásványvíz, mivel a sivatagban egy egszerű autó meghibásodás is rémálommá változtatja kellemesnek induló utunkat.

4. Rovarok és állatok

Néhány területen a szúnyogok, pókok és skorpiók csípései komoly problémát jelenthetnek. Használjunk rovarriasztót, és legyünk óvatosak, ha ilyen állatok közelében tervezünk több időt tölteni. Például sivatagi sátrazásnál gyakran találkozhatunk skorpiókkal, a vörös tengerben való búvárkodásnál a tengeri állatok keseríthetik meg  a figyelmetlen fürdőző nyaralását.

5. Közlekedési biztonság

A közlekedési balesetek gyakoriak néhány területen, ezért mindig használjunk biztonsági övet, és kerüljük az éjszakai vezetést. Afrikában teljesen más a közlekedési kultúra mint nálunk, így a súlyos balesetek előfordulása is nagyobb lehet, mint Magyarországon.

6. Egészségügyi infrastruktúra, biztosítás

Győződjünk meg róla, hogy tudjuk, hol található a legközelebbi kórház vagy orvosi központ, és hogy rendelkezünk-e megfelelő utazási egészségügyi biztosítással, amely kiterjed a helyi kezelésre és az esetleges mentésre is. Ha búvárkodást vagy más izgalmasabb időtöltést tervezünk , akkor csak olyan biztosítást kössünk ami fedezi az esetleges balesetek ellátását is. Egy dekó kamrás kezelés biztosítás nélkül anyagi csődöt jelenthet, főleg, ha helikopteres mentés is szükségessé válik.

7. Egyiptomi “Fáraó átka” hasmenéses fertőzéses megbetegedés

A “turista hasmenés” általános kifejezés, amelyet a váratlan hasmenés leírására használnak, ami utazás során történik, leggyakrabban a szennyezett élelmiszer vagy víz miatt. Az ilyen típusú hasmenés nem specifikus egy adott helyre, hanem gyakori utazóknál világszerte, beleértve Egyiptomot is.

A turista hasmenés Egyiptomban gyakran az úgynevezett “Egyiptomi has” vagy “fáraó átka” néven ismert. Az oka a szennyezett étel vagy víz elfogyasztása, amely a bélnyálkahártya irritációját és gyulladását okozza. A tünetek általában 1-2 napon belül jelentkeznek, és tartalmazhatnak hasmenést, hányást, hasi fájdalmat, lázat és rossz közérzetet.

A turista hasmenés kezelése általában magában foglalja a folyadék- és elektrolitpótlást, valamint a pihenést. Bizonyos esetekben orvosi kezelésre és antibiotikumokra lehet szükség, különösen, ha a tünetek súlyosak vagy hosszan tartóak.

Az ilyen típusú betegségek megelőzésére a legjobb mód a személyes higiénia és az étel- és vízbiztonság betartása. Igyekezz kerülni a nyers vagy rosszul főtt ételeket, az utcai ételeket, a mosatlan zöldségeket és gyümölcsöket, és csak palackozott vizet fogyassz. Ha lehetséges, mindig mosd meg a kezed szappannal és vízzel, különösen étkezés előtt.

Emlékezz, bár az Egyiptomi has gyakori, de nem elkerülhetetlen, és néhány egyszerű óvintézkedés segíthet megelőzni a betegséget, és lehetővé teszi, hogy teljes mértékben élvezd az utazást.

A megelőzésnél nagy segítséget nyújt, ha megfelelő ismeretekkel rendelkezel az adott célországra vonatkozóan, sok hasznos készpénzre váltható információt kapsz a Tanulj Lazán “Utazásszervezés Online eszközökkel” tanfolyamán.

Utazásszervezés tanfolyam
Utazásszervezés online eszközökkel tanfolyam

Ha minden elővigyázatosságod ellenére elér a Fáraó átka, ne ess kétségbe mert ekkor jön képbe az Antinal nevű gyógyszer. Sokan javasolják a hazai pálinka vagy egyéb tömények kúraszerű alkalmazását, a masszív piálás jó móka lehet, de a fertőzésektől biztosan nem véd meg és cserébe a másnaposság miatt a nyaralást sem biztos, hogy ki tudod élvezni.

Az Antinal egy gyógyszer, amelyet Egyiptomban és más országokban széles körben használnak a turista hasmenés kezelésére. A hatóanyaga a nifuroxazid. A nifuroxazid egy széles spektrumú antibakteriális szer, amelyet gyakran használnak a bélrendellenességek, például a hasmenés kezelésére. Hatásos számos különböző baktériumtörzs ellen, beleértve azokat, amelyek gyakran okoznak utazói hasmenést. Az Antinal (nifuroxazid) rövid ideig, általában néhány napig tartó kezelésre használható.

Az Antinal rendszerint segít az állapot javításában néhány órán belül, és általában 1-3 napig tartó kezelés elegendő a tünetek enyhítésére. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az Antinal a megfelelő vagy biztonságos kezelés minden egyes esetben. Mint minden antibiotikum, az Antinal is mellékhatásokkal járhat, beleértve az allergiás reakciókat, és hosszú távú használata rezisztens baktériumok kialakulásához vezethet. Antinal használata után fontos a bélflóra helyreállítása.

Antinal
Antinal gyógyszer doboza

Megelőzésre soha ne szedj semmiféle gyógyszert Egyiptomban,. feleslegesen teszed ki magad a mellékhatások kockázatának. Antinalt bármelyik patikában kapsz recept nélkül, természetesen alkudoznod kell, 3 USD-nél többet ne fizess érte, mivel a jelenlegi ára 21 EGP körül van.

Két évesnél idősebb gyerekeknél használható, elérhető szirup formájában is, mely a gyerekeknél lehet lényeges. Adagolása 4 kapszula naponta 3-szor. A kezelés 7 napnál tovább nem tarthat!

Fontos a rehidratálás a kiszáradás elkerülése érdekében.

Az Antinal alkalmazása előtt mindig konzultálj orvossal, különösen, ha más gyógyszereket szedsz, krónikus betegséged van, vagy terhes vagy. Az orvos a tünetek alapján tudja eldönteni, hogy az Antinal a legmegfelelőbb kezelés-e, és meghatározhatja a megfelelő adagolást.

Afrika és a Közel-Kelet gyönyörű és lenyűgöző helyeket kínál az utazóknak. Az egészségügyi előkészületek segítenek abban, hogy biztonságban maradjunk és teljes mértékben élvezhessük az utazásunkat. Jó utat!  A TanuljLazán tanfolyamán szerzett ismeretekkel egyszerűbben és olcsóbban utazhatsz!

X